Dubbeldoel Vlees

In het huidige systeem worden de koeien erg ondergewaardeerd terwijl het vlees zich kenmerkt als duurzaam, transparant en van uitstekende kwaliteit. Daarnaast kan het lokaal vermarkt worden en wordt het leven van de koeien beter door de extra afmestingsperiode die er aan toegevoegd wordt. Allemaal thema’s die erg spelen in de maatschappij en waar we met dit concept aan kunnen voldoen. Een deel van dit vlees wordt geëxporteerd terwijl we voor onze eigen rundvlees consumptie op grote schaal vlees importeren en transporteren vanuit de hele wereld.

Wij vinden dat zonde …    

De Hollandse Dubbel Doel koe

Een groot deel van de Nederlandse melkkoeien is na haar carrière als melkkoe erg geschikt om, naast heerlijke zuivel ook te zorgen voor smaakvol kwaliteitsrundvlees. Daarmee dienen deze koeien een dubbel doel, namelijk voor de productie van melk én vlees. Hier komt de term Dubbel Doel Koe vandaan. 

op dit moment (januari 2021) onderzoeken wij of er bij ons markt voor is, dubbel doel vlees. Voorwaarde is dat we dit vlees dan lokaal kunnen vermarkten, en lokaal is voor ons niet heel Nederland maar Groningen – Friesland en Drenthe. Samen met De Nieuwe VoedselCooperatie en Stad en Ommeland logistiek hebben we dit vlees december 2020 via lokale kerstpakketten aan de man gebracht. Hierop hebben wij smaakvolle reacties gehad.

Wij voeren onze koeien eigen geteeld gras en mais, aangevuld met raap welke als restproduct overblijft bij de productie van voedsel voor menselijke consumptie. Daarnaast gebruiken wij aanvullend krachtvoer dat is samengesteld uit bestandsdelen die uitsluitend afkomstig zijn uit Europese landen. Ons krachtvoer bevat geen genetisch gemodificeerde soja, mais of palmpitten.

Een van de circulaire uitdagingen richt zich op ons voedselsysteem. De korte keten aanpak is een concrete strategie om minder CO2 te genereren, een beter verdien model voor de boer te realiseren, natuurlijke landbouw te stimuleren en de consument een vitalere levensstijl te bieden.

About the Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Related Posts

error: Mocht je informatie willen ontvangen, neem dan contact met mij op.
nl_NLDutch